Maalarin mindset / syksy 2024


Mikä tekee kiinnostavan maalarin? Miten syvennän omaa maalarin polkuani? Miten ohjata itseäni maalarina? 


Syksyllä 2024 syvennytään oman maalarin / taiteilijan polun löytämiseen ja vahvistamiseen. Meillä jokaisella on juuri se itselle sopiva omanlainen tekemisen tapa, kädenjälki ja kiinnostuksen kohteet. Olemme nähneet hienoa taidetta ja meillä on monia esikuvia joista ammennamme maalaamiseemme. Ongelmamme on usein ihan vaan runsaudenpula. Innostumme helposti näkemästämme ja hypimme aiheesta toiseen. Olemme myös saaneet monilta opettajilta erilaisia hyväntahtoisia neuvoja jotka kuitenkin saattavat olla jopa esteinä maalarin polullamme. Voi hyvin olla, että tyylilajimme onkin joku ihan muu kuin se mitä kyseinen opettaja opetti. Vertauskuvana musiikin puolelta, et voi soittaa sähköbassoa jos olet sielultasi huilisti joka luo hiljaisia tilallisia maisemia. Ja toisin päin jos vahvat värit ovat se juttusi niin tarvitset ymmärrystä ja oppia väriharmonioista ja hyvästä värien käytöstä. Tarvitaankin aiheen ja tekniikan rajaamista omaan tekemiseen sopivaksi ja poisoppimista vääristä tekniikoista. Tässä aiheen ja tekniikan rajaamisessa sinulle sopivaksi opettaja auttaa ja löydät juuri sen sinulle parhaiten sopivan tekniikan ja tekemisen tavan. Sellaisen joka innostaa sinua ja vie eteenpäin omalla maalaamisen polullasi.   



Havainnosta omaan kädenjälkeen (motoriikkaan) ja sujuvaan itseilmaisuun.


1. Tarvitaan tilaa omalle luovuudelle. Maalaamisen syventämiseksi tarvitset tilan jossa voit keskittyä omaan sisäiseen maailmaasi. 



Tunnnelmallinen maalausateljé Venetsia-rakennuksen toisessa kerroksessa.

Maanantain maalausateljé Klo 17-20. Lukukausi alkaa 2.9.2024. 


Ryhmä kokoontuu Lapinlahdessa Venetsia-rakennuksen toisessa kerroksessa. 


Ryhmä soveltuu nykymaalauksesta kiinnostuneille maalareille, joilla ei välttämättä ole pidempää maalauksen kokemusta. Kurssilla kehitämme omaa tapaasi maalata nykymaalausta ja tutustumme erilaisiin maalauksen tekniikoihin, tyyleihin, eturivin nykymaalauksen taiteilijoihin sekä teemme ekskursioita kiinnostaviin ajankohtaisin näyttelyihin pääkaupunkiseudulla. Kurssilla saamme esille oman sisäisen taiteilijasi persoonallisen ilmaisuvoiman ja löydämme juuri sinulle sopivan ja toimivan maalaustavan. Koulussa on maalaustelineet. Oppilaat voivat säilyttää maalauksia koulussa lukukauden ajan. 


https://www.lapinlahdentaidekoulu.com/maanantain-iltaryhm%C3%A4



Venetsia-rakennuksesta Lapinlahdessa on kehkeytynyt yksi Helsingin luovan pöhinän keskuksista.

Torstain maalausateljé Klo10-16. Lukukausi alkaa 5.9.2024. 


Ryhmä toimii tällä hetkellä etänä Teams sovelluksen kautta, joten oma ateljé tai työtila tarvitaan. Alku, väli ja loppupalautteet pidetään Lapinlahdessa Venetsia-rakennuksen Pellavahuoneessa. 


Torstain hyväntuulisessa päiväryhmässä kehitämme omaa persoonallista maalaustapaamme pitkäjänteisesti ja pureudumme jokaisen oppilaan vahvuuksiin sekä kehitystä vaativiin yksityiskohtiin maalaamisessa. Ryhmä soveltuu hiukan pidempään maalanneille maalareille, joilla on kiinnostusta ja motivaatiota kehittää omaa maalaamista sujuvammaksi. Ryhmässä löydät motivaation maalaamiseesi, saat apua tyylin ja tekniikan kehittämisessä ja vertaisarvion jonka avulla hiot maalaamistasi hyvästä erinomaiseksi.


https://www.lapinlahdentaidekoulu.com/torstain-p%C3%A4iv%C3%A4ryhm%C3%A4



Torstain maalausateljé-ryhmässä järjestämme ekskursioita ajankohtaisiin näyttelyihin.

2. Uteliaisuutta ja kokeilunhalua. Maalauksen polun alussa on parasta avata yhteys omaan luovimpaan osaamme, sisäiseen 3-5 vuotiaaseemme. Tämä ikä on tutkitusti ihmisen luovin ikä. Tutkimusten mukaan silloin ns. creativity score on keskimäärin 98% kun se on aikuisilla 2%. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että koulutus ja työelämä latistaa luovuuttamme ja uraudumme helposti samoihin tuttuihin arjen kuvioihin. Tarvitsemmekin kipeästi yhteyttä omaan itseemme ja maalaamalla se onnistuu hienosti. On aina yhtä hienoa hienoa huomata kun maalari löytää väylän itseilmaisuun. On kuin jokin pitkään salassa ollut sisäinen puolesi pääsisi vihdoinkin esiin. 


https://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_do_schools_kill_creativity?subtitle=en


Olli Freese ja Mikko Bossa Pellavahuoneessa loppupalaute päivässä. 
Ollin huikea tarina: https://www.freeseart.com/


3. Esikuvia ja idoleja. Maalauksen kuvakielesi syventämiseksi tarvitset muutaman todella innostavan esikuvan sisäiselle taiteilijallesi. He ovat kulkeneet samat polut kuin sinäkin vaikka hiukan eri tavalla, mutta todistetusti menestyksellä. Ottamalla heidät suunnannäyttäjiksi ja syventymällä heidän töihinsä saat huimaa lisäarvoa omalle tekemisellesi. Muista, että maalaus on myös kuvakieli ja he ovat tämän kyseisen kuvakielen mestareita. Onkin tärkeää ottaa heiltä oppia kuvakielesi kehitämiseen, oli oma kielesi sitten esittävää, ekspressiivistä tai puhdasta värimaalausta.  



Mikko Bossa ja yksi idoleista: norjalainen mystinen luonnonkuvaaja / taidemaalari Peder Balke Sinebrychoffin taidemuseossa.


4. Kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Maalaamaan oppii vain tekemällä. Kun olemme avanneet omaa sisäistä luovuuttamme ottamalla yhteyden sisäiseen taiteilijaamme, niin on aika valita itseä innostava nykyhetkestä kumpuava aihe. Lapinlahden taidekoulussa opit rajaamaan aiheen itsellesi sopivaksi ja opit maalauksen nykytaiteen perusteita. Tavoite on kehittää sinulle sopiva harjoitusohjelma joka vie sinua eteenpäin maalarina ja taiteilijana. Voimme myös hyödyntää perinteisempiä maalaustekniikoita tukemaan tekemistäsi. Koulussa opit myös sietämään maalaukseen vääjäämättömästi kuuluvaa utuvaihetta ns. sfumatoa ja saat työvälineet ja menetelmät sen hyödyntämiseen maalauksesi jäljen laadullistamisessa. Tämän taidon oppiminen nostaa sinut maalarina harjoittelijasta ammattimaiseksi tekijäksi.  



Sumuun uppoutumisen taito on avain sujuvaan maalaamiseen.
Maalaa isosti-kurssi Kaapelitehtaalla Hts:än kurssikeskuksessa.


5. Taiteilija leipomo. Lapinlahden taidekoulu toimii Venetsia-rakennuksessa Lapinlahden puistossa. Samassa rakennuksessa on myös herkullista juureen leivottua leipää tarjoava leipomo Venetsia Ambience. Opettajana koen, että vuosien saatossa Lapinlahden taidekoulusta on kasvanut hiukan toisenlainen "leipomo".  Sellainen jossa monista oppilaista on kypsynyt itsenäisiä tekijöitä, maalareita ja taiteilijoita. Jossa monta sisällämme kypsynyttä tarinaa on saanut kuvallisen ilmaisunsa maalauksen muodossa. 


Oili Elina Jalkanen Venetsiasta Valssaamoon näyttelyn avajaisissa.

Taustalla Leena Laukkanen 

Takana Ulla Vesander


Olemme synnyttäneet maalauksia jotka ovat ilahduttaneet ei vain meitä tekijöitä, vaan myös yleisöä esimerkiksi ryhmänäytelyssämme Kaapelitehtaalla tammikuussa 2023: https://www.venetsiastavalssaamoon.com/


Ja jälleen meillä on tulossa ryhmänäyttely keväällä 2025 Kaapelitehtaan purisamo-salissa. Järjestäjinä Lapinlahden taidekoulu ja Marja-Leena Kajander. Tule mukaan! 


https://www.instagram.com/marjaleenakajander/



Tervetuloa mukaan syksyn 2024 kursseille!


https://www.lapinlahdentaidekoulu.com/


https://www.lapinlahdentaidekoulu.com/ilmoittautumiset



Iloisin ja innostunein terveisin, Mikko 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maalauksen stepit nykytaiteessa

Rohkea orgaaninen maalaus