Minimalismi nykytaiteessa


Syksyn aihe minimalismi nykytaiteessa

Minimalistiselle taiteelle tyypillistä on yksinkertaisuus, vähäeleisyys ja teoksen pelkistäminen kaikista olennaisimpaan asiaan. Myös värien niukka käyttö on yleensä ollut tyypillistä, mutta nykyaikaisempi Postminimalismi pyrkii ylittämään vanhemman Modernistisen minimalismin matemaattisuuden, karuuden ja ankaruuden, joten värejä saa nykyisin olla enemmän ja muodot voivat olla mielellään eläviä ja orgaanisiakin. Maalausten tulisi olla kuitenkin kompakteja ja olennaisuuteen pyrkiviä, mutta värit saattavat olla kirkkaita ja muodot jossain määrin rönsyileviä. Tärkeintä on, ettei yhdessä maalauksessa ei ole liikaa fokuspisteitä. Yksi tai korkeintaan kaksi on sopiva määrä, jolloin saadaan aikaan riittävän selkeä ja keskittynyt vaikutelma. Esimerkkinä vaikkapa Kiinassa syntynyt ranskalainen, musiikista maalauksiinsa voimaa saava Li Chevalier. 

https://www.wikiart.org/en/li-chevalier




Solitude Qui Habite L'homme Li Chevalier Date- 2016



Historia

Venäläisten 1900-luvun alun suprematistien, kuten Kazimir Malevitšin teokset on nähty minimalismin edelläkävijöinä. Vaikutteita on helppoa löytää niin itämaisista filosofioista ja japanilaisesta Zen estetiikastakin. 



Red Circle on Black Jiro Yoshihara Date- 1965


Taiteen tekemiselle minimalismilla on ollut suuri vaikutus. Se toi esiin sarjallisen työskentelytavan, jossa taiteilija saattaa työstää useita teoksia samanaikaisesti. Minimalismille on myös tyypillistä, että taiteilija vaihtelee muuttaen eli varioi muotoja tai toistaa yhtä muotoa, joten oleellista on oikean aiheen löytäminen rajaamalla. Hyvä esimerkki on ranskalainen taidemaalari Pierre Soulages, joka on vuodesta 1979 alkaen käyttänyt maalauksissaan pelkkää mustaa väriä, sitä ennen niissä oli joskus hiukan sinistä. 



Pierre Soulages N 1919 Peinture sur papier


https://www.google.com/search?q=minimalismi%20gouache%202004%20b-7&tbm=isch&tbs=rimg:CZR6qP1Vu98JYVJefi9BsoX0sgIGCgIIABAA&hl=fi&sa=X&ved=0CAIQrnZqFwoTCIj_6Pbf4vICFQAAAAAdAAAAABAf&biw=1349&bih=825


Toinen erinomainen esimerkki on amerikkalainen valkoinen maalari Robert Ryman, jonka työt tekivät minuun suuren vaikutuksen kun vierailin New Yorkin modernin taiteen museo MOMAssa.  


https://www.google.com/search?q=robert+ryman+paintings&sxsrf=AOaemvKuK0Ryhznv85ZkIZQOsSWDjEdCuQ:1630673489967&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=2ahUKEwjgovSQ7OLyAhXOmGoFHaopBY4Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1364&bih=825




Nykyaika

Minimalismi on osa jälkimaalauksellisen taiteen kokonaisuutta ja erilaiset pelkistävyyteen pyrkivät taiteen suunnat, muun muassa op-taide (optinen taide) ja käsitetaide eli konseptualismi on nähty sen seuraajiksi. Pohjoismaista muotoilua ja arkkitehtuuria on pidetty niukkuutensa ja vähäeleisyytensä takia usein minimalistisena.



Ilkka Suppanen, lasityö




Suomalaisia nykyminimalisteja ovat esimerkiksi: Nina Roos, Olli Piippo ja Marianna Uutinen. 



OLLI PIIPPO (Untitled) Sketches for Oceanic Feeling

www.https://helsinkicontemporary.com/artist/olli-piippo#art 


https://www.google.com/search?q=nina+roos+maalaukset&tbm=isch&chips=q:nina+roos+maalaukset,online_chips:galerie+forsblom:GtyR8Rfu4ns%3D&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwj-of7A7eLyAhXO_CoKHWzPBTAQ4lYoAXoECAEQEw&biw=1349&bih=825



Tehtävä


Tutki ympäristöäsi. Terästä aistejasi. Kiinnostu pienistä yksityiskohdista kuten Leonardo, joka tutki väsymättä esimerkiksi veden pyörteitä, niiden samankaltaisuutta hiusten kiharoiden kanssa sekä varjoja luonnossa. Kehitä havaintoasi rajaamalla huomiosi johonkin pieneen yksityiskohtaan arjessasi. Anna uteliaisuutesi johdattaa sinua itsellesi tärkeän asian löytämisessä. Mikä on sinun oma silmämagneettisi? Asia joka on todellakin syvällisemmän tutkimisen arvoinen ja joka nostaa mielikuvituksesi siivilleen. Tee tästä omasta aiheestasi orgaanisia luonnoksia ja koita syventää aiheen käsittelyä sarjallisuudella ja tuomalla siihen yllättäviä ulottuvuuksia ja uusia visuaalisia näkökulmia. 



Pilviä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rohkea orgaaninen maalaus

Maalauksen stepit nykytaiteessa

Valloittava eläinystävä