Sfumato tekniikka

Kevään 2022 aiheena Leonardon SFUMATO tekniikka


Kevätkaudella 2022 on ilo tuoda ripaus Renesanssia nykypäivään. Termi tarkoittaa kirjaimellisesti ”katoamassa savuna”. Tällä Leonardon kehittämälla valohämytekniikalla luodaan utumainen kaukaisuuteen katoava vaikutelma. Samaan tapaan on myös sinunkin maalaaminen on oikein oivallettuna - yritys kurkoittaa utuiseen sanattomaan ja tehdä siellä löytöjä. Utumainen mielikuvitustamme kiihottava lähestymistapa avaa portit alitajuntaan, saaden meidät ilmaisemaan tunteiden ja kehon kieltä. Voit oppia hyödyntämään Leonardon tekniikkaa tyylilajista riippumatta omassa maalauksessasi. Sfumato tekniikka sopiikin yhtä lailla klassiseen, Alla Prima tai nykymaalaukseenkin. Erityisen hyvin se sopii ihan maalausprosessin alkuun. 


Esimerkkejä Sfumatosta



Tässä Leonardon keskeneräiseksi jääneessä hiilipiirustuksen päälle öljyvärillä ohuesti maalautussa Pyhä Anna maalauksessa näkyy kuinka valot ja varjot sulautuvat täysin saumattomasti toisiinsa. Maalaus on esillä National Galleryssa Lontoossa. 




Näissä klassisissa esimerkeissä näkyy selvästi ero Botticellin teräväreunaisen, piirtämistä lähellä olevan tekniikan ja Leonardon pehmeäreunaisen Sfumato tekniikan välillä. Leonardo tutki tieteellisen tarkasti valojen ja varjojen sulautumista ja kehitti havaintojensa pohjalta valohämy tekniikan jonka avulla hän pehmensi eli sumrasi ääriviivoja saaden valot ja varjot sulautumaan toisiinsa. 


https://fi.wikipedia.org/wiki/Sumraus


Aidon Leonardon voikin tunnistaa siitä, että öljymaalausta on pehmennetty sormella hiertämällä, mikä oli Leonardolle tyypillistä. Myös maalauskerrosten äärimmäinen ohuus oli poikkeuksellista. Leonardo oli nimenomaan ohuesti maalaamisen mestari. 


https://fi.wikipedia.org/wiki/Laseeraus


Mona Lisan taustalla oleva maisema on jopa parempi esimerkki Sfumatosta, kuin itse figuuri. Maisema katoaa kaukaisuudessa mystiseen utuun, mikä perustuu myös tarkkaan havaintoon siitä miten valo ja varjot käyttäytyvät luonnossa. Ilmassa olevan kosteuden ansiosta kaukaisuudessa olevat asiat muuttuvat utuisemmiksi, vaaleimmiksi ja sinertävimmiksi. Lähemmät asiat puolestaan muuttuvat terävimmiksi ja punertavimmiksi. Leonardo tutki tarkasti tätä ilman kosteuden vaikutusta optiseen maiseman havainnointiin. Näkymä itsessään on myös hyvin mielenkiintoinen ja monia arvoituksia sisältävä. Yksi villeimmistä teorioista esittää sen olevan Leonardon salaiselta vihkimysmatkalta Montserratin luostariin Kataloniaan. Toinen, ehkä totuudenmukaisempi teoria kertoo Leonardon uskoneen viimeisinä aikoinaan, että maailma tulee tuhoutumaan jonkinlaisen veden aiheuttaman eroosion seurauksena. 


Lisää esimerkkejä Sfumatosta







Joseph Mallord William Turner (British, 1775 - 1851). Title/Date: The Blue Rigi, Sunrise, 1842.


Modernin maalaustavan pioneeri 1800-luvun alun englantilainen maisemamaalari William Turner käytti Sfumatoa luodessaan utuisia kaukaisuuteen katoavia maisemia. 




Joseph Mallord William Turner (vesiväriluonnos paperille). 




Valon häivähdys, öljyväri 2021. Pia Rydman, taidemaalari / Lapinlahden taidekoulun oppilas.




Eetteri, sekatekniikka 2021. Leena Laukkanen taidemaalari / Lapinlahden taidekoulun oppilas.




Yksityiskohta, akryyli. 2021 Elina Jalkanen taidemaalari / Lapinlahden taidekoulun oppilas.




Yksityskohta, sekatekniikka 2021. Mikko Bossa




https://principlearttalk.com/2015/02/17/technique-tuesdays-sfumato/






Aikamme hallittu sattuma 


Ajassammekin on nyt menossa eräänlainen Sfumato vaihe. Ylipäätään elämään kuuluu aina joku Sfumato vaihe, mikä ravistelee tuttuja kuvioita. Ruuhkavuodet, kriisit, pandemiat ja erilaiset elämän solmukohdat ovat toisaalta todella rankkoja, mutta samalla usein juuri niitä missä kasvamme eniten ihmisinä. Olemme monesti luonnostamme mukavuudenhaluisia, emmekä kehity useinkaan juuri lainkaan muuten kuin pakon edessä. Vasta kun meidän on aivan pakko lähteä mukavuusalueeltamme on ylipäätään mikään kehitys mahdollista. Luovuustutkija, kirjailija Julia Cameron on kutsunut näitä elämän sokeita hetkiä "kultasuoniksi." Näinä hetkinä ja aikoina meillä on loistava tilaisuus tehdä löytöjä ja taidetta. Silloin kuin olemme sumussa ja meitä arveluttaa mihin suuntaan pitäisi lähteä, voimme löytää oikeaa luovuutta itsestämme. Tämä edellyttää tietysti riittävän hyvää henkistä ja fyysistä perusterveyttä ja uteliasta tutkimusmatkailijan asennetta. Monia tietysti arveluttaa nyt ihan syystäkin kursseille lähteminen. Mutta ei hätää, Lapinlahden taidekoulu toimii myös etänä. Opettaja lähettää aina linkin ja saat valita tuletko paikalle vai oletko mukana etänä.  


Tässä pitkäaikaisen oppilaan kokemus etäopetuksesta ja Sfumatosta 


” Jos on hetki, jolloin et pysty, kykene, ehdi, jaksa tai uskalla saapua koululle, voit aina osallistua päivään etänä. Tämä on ollut hyvä tapa saada asioita edistettyä viimeisen parin ”erilaisen” vuoden aikana. Maalaamisessa ja sen opiskelussa kannattaa riippua kiinni vaikeinakin aikoina, sillä taide ei ole ainoastaan sitä, että suditaan väriä tai muovataan jotain. Se on väylä ja silta ihmisen sisimpään, siihen osaan, jossa asuu jotain ainutlaatuista, useimmiten meiltä itseltämmekin salattua. Viimeisten vuosien aikana olen oppinut tästä puolesta enemmän, kuin koko aikaisemman elämäni aikana yhteensä. Se ei ole helppoa, vaatii sitkeyttä ja seikkailumieltä. Osa ajasta kuljetaan sumussa, mutta sitten taas aurinko paistaa ja olen askeleen pidemmällä. Minun on löydettävä tie sisälle, jotta voin löytää tien ulos.”


Sinulla on lahja, etsi se!


Leena, useamman vuoden opiskellut


Kannattaa siis ehdottomasti jatkaa elämistä ja taiteen tekemistä!


Koulu alkaa ensi torstaina 13.1 Klo 10:00


https://www.lapinlahdentaidekoulu.com/ilmoittautumiset


Nähdään kurssilla!


Terveisin opettaja, Mikko Bossa 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rohkea orgaaninen maalaus

Maalauksen stepit nykytaiteessa

Valloittava eläinystävä