Pieni ihminen



Syksyn 2022 maalauksen aiheena on pieni ihminen. Voit lähestyä aihetta monesta eri suunnasta omasta tyylilajistasi riippuen. Opettaja ohjaa löytämään sopivan lähestymistavan aiheeseen. Maalaus voi olla symbolinen, värimaalaus tai esittävä. Picasso kuvasi omaa taiteen tekemisen matkaansa nuoruudesta kypsään ikään seuraavasti. "Minulta kesti neljä vuotta maalata kuin Rafael, mutta koko aikuisikä maalata kuin pieni lapsi". 



Pablo Picasso, Portrait of Maya




Pablo Picasso, Jacqueline in a Straw Hat




Autenttista maalaamista voi harjoitella aikuisenakin 


Picasso pukee sanoiksi sen minkä luovuuden tutkimus on löytänyt. Ihmisen luovin ikä on 3v-5v. Lapset osaavat maalata täysin puhtaasti suoraan tunteista käsin ja eläytyä erilaisiin rooleihin ja maailmoihin. Lapset osaavat kuvitella mitä ihmeellisimpiä asioita hyvin luovasti. Heiltä puuttuu tiukka raja oikeasta ja väärästä vastauksesta. Pahinta luovuutemme kannalta on koulun opettama yhden oikean vastauksen malli, joka tekee meistä putkinäköisiä aikuisia ja valitettavan infantiileja taiteilijoita ja suunnittelijoita, ainakin mitä tulee mielikuvitukseen. Lapset osaavat ratkoa ongelmia ja kysyä hassuja kysymyksiä ilman aikuismaista putkinäköisyyttä, johon me vähemmän luovat yksilöt niin helposti sorrumme. Muistan kun poikani oli neljä vuotias ja suunitteli Fonnheim tietokoneen pienoismallin, jolla pystyi imuroimaan ja harjaamaan hampaita samanaikaisesti! Hän suunnitteli myös kirpun kynsien leikkauskoneen sekä leegopalikoista valtavan määrän mitä nerokkaimpia kojeita ja laitteita. 



Monitoimirobotti Aaron 6v 


Picasso antaa meille taiteilijuuden reseptin toteamalla,  "jokainen lapsi on taiteilija. Ongelma on pysyä sellaisena kun kasvaa aikuiseksi". Taiteilija on siis hän joka (usein hyvinkin anarkistisesti) on säilyttänyt yhteyden omaan sisäiseen lapseensa, ulkoisesta maailmasta ja sen vaatimuksista piittaamatta. Pieni ihminen voi siis tarkoittaa myös omaa sisäistä luovuuttamme. Se on tuo erittäin tärkeä ikäkautemme, jossa opimme ensimmäistä kertaa hahmottamaan visuaalisesti ja muidenkin aistiemme välityksellä maailmaa, ilman selkeää rajaa todellisesta ja oman mielikuvituksemme tuotoksista. Picassolle pieni ihminen on hänen oma sisäinen Alter Egonsa, oma sisäinen neroutensa, joka istuu taiteilijan olkapäällä pidellen sivellintä maalaten "ihan mitä vaan", kuten Picasson kerrotaan sanoneen, kun hän ihmetteli muiden taiteilijoiden luovuuden rajoitteita. 



Pablo Picasso, Maalari ja lapsi 


https://www.bbc.com/culture/article/20160315-how-childhood-came-to-fascinate-artists


https://www.google.com/search?q=child+picasso&tbm=isch&ved=2ahUKEwiss_OX4Ln5AhVFySoKHVGUASYQ2-cCegQIABAA&oq=child+picasso&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIICAAQHhAHEBMyCAgAEB4QBxATMggIABAeEAgQEzIICAAQHhAIEBMyCAgAEB4QCBATMggIABAeEAgQEzIICAAQHhAIEBMyCAgAEB4QCBATMggIABAeEAgQEzoECCMQJ1CLHliLHmDELGgAcAB4AIABjQGIAfsBkgEDMC4ymAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=81HyYuztKsWSqwHRqIawAg&bih=689&biw=1483



Syksyllä otetaan siis yhteys pieneen ihmiseen ja opitaan maalaamaan ennakkoluulottomasti ja pelottomasti kuin lapsi. Tarkempaan tekemiseen tottuneille, aihetta voi lähestyä myös vaikkapa figuurimaalauksen kautta, esimerkiksi omien lasten tai lastenlasten kuvaamisen kautta. 


https://fi.pinterest.com/kirstirahikaine/lapset-suomen-taidekuvissa/



Albert Edelfelt, Poika kivellä 




Maalaamisiin! 


Mikko Bossa 


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rohkea orgaaninen maalaus

Maalauksen stepit nykytaiteessa

Valloittava eläinystävä